Zondag 15 juni ben ik naar Vlaardingen getogen om daar in een heus kamp terecht te komen rond het jaar 1018 na Christus.
De sfeer ademde dan ook de tijd van toen uit. Je voelde je bijna een indringer in een andere tijd. De kleren en de fotoapparatuur die je aan en bij je had klopten gewoon niet. Maar toch voelde het helemaal goed.
Wat was er aan de hand.
In dit weekend werd de eerste grote veldslag uit de Hollandse geschiedenis nagespeeld.
De mensen die dit deden leefden zich helemaal in hun rol in.
Van het kleden tot eten en leefgewoonten.
Er waren een paar kleine aanpassingen die bij deze tijd horen, zoals een neusknopje, bril en ik zag zelfs middeleeuwse mensen met fotoapparatuur. Die waren hun tijd ver vooruit. Ook werd er een uitbreiding op hun dagelijkse maaltijd geprobeerd, patat en cola....
Het kampement was zo goed mogelijk nagebouwd, de kleding met de hand gemaakt en er werd gekookt zoals ze dat toen deden. Er werd gedronken uit stenen kommen of middeleeuws glas.
Je rook de kampvuurtjes onder de pannen met soep en vleesgerechten.
Er was een heuse smederij waar de wapens terplekke werden gerepareerd of vervaardigd.
De meeste mannen maakten zich klaar voor de grote strijd. Het mooie van deze dag was dat de krijgers van Graaf Dirk de derde en de Duitse Keizer ge broederlijk in het zelfde kamp verbleven.
Er waren krijgers uit Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, België, Polen en Tsjechie met hun gezin om deze veldslag na te spelen.
Maar er waren ook handelaren, geestelijken en burgers.
Waar ging de strijd nou eigenlijk om? Graaf Dirk was de leenheer van de Duitse keizer en hij had zo zijn eigen ideeën om het land te runnen. Hij vroeg om een hoge tol van de handelaren, zodat zijn eigen zakken goed gevuld werden en het handelsverkeer daar zwaar onder leed.
Iedereen betaalde de tol anders werd je een kopje kleiner gemaakt.
De Duitse Keizer hoorde hiervan en stuurde een leger onder leiding van Hertog Godfried naar Flardinga om Dirk een halt toe te roepen.
Graaf Dirk wist met behulp van de inwoners, de Friesen, zoals de mensen die in dat gebied woonden heetten, de strijd tegen de grote overmacht te winnen. Zijn eigen krijgers werden ondersteund door burgers en boeren.
Hier mee bevestigde Dirk zijn gezag in het latere Holland.
Er waren ook ridders te paard. Maar de meeste waren te voet. Het was een machtig gezicht al die stoere ridders, sommige zelfs angstaanjagend.
Voordat de veldslag plaatsvond werden er nog een aantal demonstraties gegeven van de gevechtkunst van die tijd. Met bijlen, messen, zwaarden en pijl en boog hadden de krijgers zich bewapend. Het was ook geweldig om te zien hoe goed de paarden waren getraind voor de gevechten.
T
ussen de demonstraties door kon je tussen de tenten doorlopen en je vragen stellen. Je verwonderen over de kledij, sierraden en kralen kopen. Ook stond er een stand met nagemaakt middeleeuws glas. Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb een prachtig glas uit de 16e eeuw gekocht.Er was tevens een viking boot te zien.
En terwijl de mannen zich op het veld druk maakten, ging het leven voor de middeleeuwse vrouw gewoon door, kleding repareren, koken enz. De slag werd in totaal drie maal nagespeeld. Het mooie van deze slag is dat er geen gewonden of nog erger doden vielen. Iedereen kon daarna weer verenigd worden met zijn of haar familie. Maar het zag er wel heel echt uit. Hoewel ook in de middeleeuwen kennelijk een oranje elftal bestond, want er was 1 krijger te zien met een oranje welpje op zijn schouder.......
Was waarschijnlijk bij het verkeerde leger terechtgekomen en vergeten dat het oranje leger in Zwitserland was gelegerd.
Er werd behoorlijk op elkaar ingehakt en het was bijna niet te zien dat het allemaal maar spel was.Wat een heerlijke dag. Ik heb me goed vermaakt en kon me behoorlijk uitleven met fotograferen. Ik ben van plan om na mijn vakantie boek ook een album van deze strijd te maken met het gehele verhaal erbij.
Deze foto's zijn een klein voorproefje daarvan.
Wat een enthousiaste mensen en wat een geweldige hobby.